Samuël Erician

Nakomeling van een familie van vioolbouwers in Yerevan

Samen met Gor Hovhannisyan, altviool speler van het Nationaal Armeens Symfonie Orkest, ga ik op bezoek bij Samuël Erician, de vioolbouwer.
We gaan naar een modern uitziend gebouw aan een zijstraat van de Mashots Avenue (voormalige Lenin Avenue) in Yerevan. Eenmaal binnen nemen we de zeer gammele lift naar de vierde etage en laat het gebouw zien dat het helemaal niet meer onderhouden is sinds Armenië  zich in 1991 onafhankelijk van Rusland heeft verklaard. We worden zeer hartelijk ontvangen in een appartement dat zo door kan gaan als een relikwieën huisje.
Elke mogelijke ruimte aan de muren is vol geprikt met herinneringen, aandenkens aan vervlogen tijden. De keuken is omgetoverd tot een werkplaats waar aan de werkbank de violen gemaakt of gerepareerd worden en het ruikt er naar kostbaar hout, lijm en vernis.
Ik stel me voor dat in vroegere tijden de Italiaanse meestervioolbouwer Antonio Stradivari ook zo moet hebben geleefd. Voordat Samuel begint te praten biedt hij een kopje groene thee aan, met een beetje Thouti Oghi, een zelfgemaakte alcoholische  drank, de specialiteit uit Karabach.  Fruit, sap en een borrel verwelkomen ons.

Phone photography, orange trees Thouti Oghi

Zoals vele Armeniërs van zijn generatie, begint Samuël’s verhaal ten tijde van de deportatie. Zijn vader was zelf een overlevende van de Armeense genocide.
Zijn grootouders, producenten en exporteurs van hazelnoten in de buurt van Trebizonde, waren gedwongen om hun dorp te ontvluchten en hebben de vader van Samuel in een weeshuis in Salonika geplaatst dat werd gefinancierd door Amerikaanse Armeniërs. We zijn in 1920 en in 1925 haalt de moeder de kinderen op in Salonika en arriveert het gezin in Jerevan.
Zijn vader was een veteraan van de tweede wereldoorlog en hij vertelde hem graag hoe Jerevan er in het begin van de vorige eeuw er uitzag. De meeste huizen in Jerevan waren gebouwd van aarde.
Azeri's en Perzen woonden op het plein van de Republiek van vandaag. Ze woonden daar, met een beetje verder, hun kamelen die werden gebruikt als lastdier voor het vervoer van goederen tussen Armenië en Iran. De stalinistische repressie van de jaren 30 verandert het leven van het gezin en zal Samuël tegelijkertijd begeleiden in de keuze van zijn toekomstige baan. In die tijd besloot de regering om de ambachtslieden en de artistieke scheppers in hetzelfde district in Yerevan te installeren. Deze plaats wordt de Khantar genoemd, op de plaats van de huidige Zakiaanse straat. Alle familieleden van Samuël bevinden zich bijna in dezelfde buurt, zijn oom, die vioolbouwer is, installeert hier zijn werkplaats.
Zijn vader wordt manager van de afdeling van een warenhuis en hij verkoopt sportartikelen, sieraden, maar ook muziekinstrumenten.

Phone photography, orange trees Grootvader Erician

Samuël kan het niet helpen om een ​​viool te nemen, hem te strelen, hem aan ons te tonen, de vorm van zijn rondingen te waarderen. Hij wil zijn passie met je delen. Elke vioolbouwer heeft zijn eigen werkwijze, zijn stijl en elk instrument zijn kenmerkende eigenschappen.

Hij grijpt een soort witte manen die aan de muur hangen: "Het is een gevlochten staart van een Mongools paard voor de strijkstok. Het paardenhaar vibreert de vier snaren en zingt elk een eigen geluid. Dit geeft een melodie gerelateerd aan de montage van de viool, maar ook aan het aanbrengen van lijm en vernis. Net als een alchemist transformeert de vioolbouwer hout in muziek, een deel van mijn ziel wordt doorgegeven in het instrument.
Phone photography, orange trees Op een vioolstrijkstok zitten gemiddeld 150 tot 175 haren.
Maar terug naar de jeugd van Samuël, zijn vader handelt nog steeds in de instrumenten maar is meer geïnteresseerd in die te koop zijn. Hij wordt vioolbouwer en heeft instrumenten gebouwd om populaire muziek te spelen, zoals Saz, een originele luit, de Kamantcha, een 3 of 4-snarige viool, de Teer, een langhandige luit met een dubbel-hartvormig lichaam, de Oud, een korte steel en de Kanoun, een citer Trapeze-vormige tafel die op de knieën wordt gekruist. Het is dankzij de Kanoun dat de vader van Samuël bekend is in de wereld van de internationale muziek. Hij maakt een nieuwe versie van dit instrument. Maar dit oude model is niet geschikt voor Armeense musici die westerse muziek beginnen te interpreteren (en ook de door het Sovjetregime opgelegde muzikale regels gehoorzamen) Samuël 's vindingrijke vader past het instrument aan moderne muziek aan. Hij maakt Kanouns met alleen halve tonen aangepast om hedendaagse melodieën te spelen. Aan de andere kant, op verzoek van bepaalde Armeense muzikanten, past hij Kanouns aan voor traditionele muziekstukken. In het bijzonder om de composities van Khatcatour Avedissian te kunnen spelen. In een hoek van Samuël’s woonkamer staan de mooiste instrumenten van zijn vader, waaronder een prachtige kamantcha. Als tiener stapt Samuel snel de wereld van de muziekwereld binnen. Hij studeerde aan de Chuhadjian Music School, vervolgens aan het Romanos Melikian Institute en aan het Hratchia Bogdanian Conservatory, waar hij afstudeerde als violist.

Phone photography, orange trees Samvel Yeritsian filius Hagopne Yeritsian
Twintig jaar lang werkte hij in het Yerevan Radio and Television Symphony Orchestra het latere Armeens Nationaal Staatssymfonie Orkest Zijn half-time baan stond hem toe om zich aan zijn hartstocht te wijden, het maken van violen. Hij perfectioneerde zich door verschillende stages in Frankrijk en werd vioolbouwer! Hij had er al sinds zijn kindertijd van gedroomd, toen hij zijn grootvader, zijn oom en zijn vader, strijkinstrumenten zag bespelen, hetzij in de studio of thuis. "Het zit bijna in de genen, ik hield altijd van handwerk, vanaf dat ik een kind was, realiseerde ik me houten modellen! " vertrouwt hij me toe met een glimlach. Het is een gebied waar altijd moet worden gezocht, om de tekening, het beeldhouwwerk en de wetenschap van de vernis te verbeteren. In tegenstelling tot zijn vader, die allerlei soorten muziekinstrumenten maakte, zowel klassiek als populair, wijdde Samuël zich alleen aan klassieke instrumenten, viool, altviool en cello. Zijn werk begint met het tekenen van het instrument. Zoals ten tijde van de bouwers van kathedralen, gebruikt hij de geometrie van de Gulden Snede uit 1509, een aantal gouden regels die hij op het hout traceert. Het is "de kunst van de lijn" met het vierkant, de cirkel en de driehoeken. We gebruiken alle geometrische vormen, de viool is één.
Het is een echt werk van goudsmid. Het instrument bestaat uit 71 elementen van hout, esdoorn, sparren, buxus en ebbenhout, gelijmd en aan elkaar gemonteerd. Wanneer een stuk slecht past is het onmogelijk om mooi te spelen. Het volgen van de G-mal van Stradivarius voor de viool is het begin, zij wordt gebruikt om de contouren van het bovenblad, het onderbord en de krans te tekenen. Daarna wordt de hals uitgehouwen in een esdoornblok. Wanneer alles is samengesteld, komt de belangrijke eerste stap, door de juiste materiaalkeuzes te maken het geluid van de viool niet verkeerd te beïnvloeden.
Phone photography, orange trees Esdoornhout uit Geörgie

95% Van de instrumenten zijn gemaakt van gegolfd esdoorn en vurenhout, de optimale voorwaarde om met de juiste onderdelen het beste geluid te verkrijgen. Sparren voor het klankbord, het zendt trillingen op hoge snelheid uit, het is een goede geleider voor geluid. De esdoorn is voor de ribben, de rug, het handvat en het slakkenhuis. Esdoorn is een harder houtsoort met prachtige trillingen. Palissander en buxus worden gebruikt voor accessoires. Samuël is niet alleen een fabrikant van violen, hij repareert en onderhoudt ze ook. Gerenommeerde violisten, zoals Aharonian, vertrouwen hun instrumenten toe aan Samuël, evenals vele violisten van de nieuwe generatie. "Er moet een vertrouwensrelatie zijn tussen de muzikant en de vioolbouwer". Hoe lang duurt het voor Samuël om een viool maken? "Als ik in Europa was, zou het eenvoudiger zijn, gewoon bij de leverancier het nodige hout, esdoorn of spar te bestellen en te leveren." In Armenië moet de vioolbouwer "zijn hout" gaan halen, meestal in Georgië. Samuël staat op en laat foto's zien waarop we hem zien met twee houthakkers die de door hem gekozen boom kappen. Zodra de stam in stukken is gesneden, laadt hij deze in zijn auto en transporteert deze naar Yerevan. Hij moet zeven jaar wachten om het hout te laten drogen voordat hij het kan bewerken. Het begrip tijd bestaat niet in het werk van deze vakman. Bestelling of niet, hij moet instrumenten maken om van tevoren een kleine voorraad te hebben. Als je wilt spelen op een ongebruikt instrument, volledig handgemaakt in Armenië, bestel je je viool bij Samuël, maar verwacht dan wel een vertraging van enkele maanden.

Phone photography, orange trees Het uitsnijden van het bovenblad
In Armenië zijn er weinig professionele vioolbouwers; "Er zijn er drie, daar is mijn oom, zijn zoon en ik. Ik ken ook enkele amateurs die soms werken met geprefabriceerde stukken werken. Er is meer nodig dan alleen maar de puzzel te assembleren en te plakken en gewoon te vernissen”.
Phone photography, orange trees Het stemmen van de juiste A snaar
Phone photography, orange trees Zonder hars zouden paardenharen de snaren niet aan het trillen krijgen